UA
UA EN RU
Реєстрація Увійти

Що таке парсинг цільової аудиторії у маркетингу?

Що таке парсинг цільової аудиторії у маркетингу? 

Парсинг цільової аудиторії - це процес, спрямований на те, щоб зібрати відомості про потенційних покупців товарів та послуг, використовуючи відкриті джерела. Ця інформація зрештою дозволить створювати цілеспрямовані маркетингові кампанії та отримувати високі результати у плані продажу. Незважаючи на те, що в парсингу немає нічого незаконного, далеко не кожен сервіс готовий ділитися своєю інформацією, тому якщо помічені багаторазові звернення, IP-адреса може бути забанена. З цієї статті ви дізнаєтесь про деталі парсингу цільової аудиторії, а також те, як використання проксі допомагає на будь-якому рівні. 

З якою метою використовується парсинг?

  • Наповнення сайту. Якщо у вас комерційна тема, далеко не завжди зрозуміло, які матеріали краще публікувати, щоб покращувати поведінкові фактори та генерувати продажі. Наприклад, у вас сайт про пластикові вікна, і ви вирішили створити блог. Чудово, але ключових запитів інформаційного характеру не так багато. Більше того, далеко не всі вони комерційні. Тому важливо звертати увагу на конкурентів, а це набагато легше після того, як ви проведете парсинг аудиторії.
  • Моніторинг цінової ситуації на ринку. У деяких нішах ціни змінюються регулярно, щодня, тому варто завжди стежити за пропозиціями лідерів ніші та ваших прямих конкурентів. Використання проксі дозволяє налаштувати автоматизований парсинг та отримувати інформацію про цінові пропозиції в режимі он-лайн.
  • Вибір товарів для каталогу. У багатьох нішах товарна сітка дуже широка, у ній можуть бути і новинки, і застарілі товари. Тому важливо пропонувати актуальні товарні позиції.
  • SEO (пошукова оптимізація сайту). Для економії бюджету завжди важливо звертати увагу на запити, які приносять реальний продаж. Парсинг аудиторії допоможе виділити їх та розбити на групи.
  • Аудит зовнішньої маси гіперпосилань. Посилання - це основа просування у пошукових системах, але кожен оптимізатор знає, що важлива не кількість, а якість. Парсинг дозволяє проводити моніторинг зовнішніх посилань, щоб приймати рішення щодо продовження їх розміщення та купівлі нових.
  • Збір найрізноманітнішої інформації конкурентів та партнерів. Завжди добре мати актуальний каталог конкурентів і партнерів у разі, якщо виникла нестача товарів чи навпаки, надлишок. Зазвичай, такі бази даних створюються в Google Таблицях. Вони повинні регулярно оновлюватись, щоб сприяти швидкому укладенню договорів.
     

Закони та обмеження

Чи законно займатися парсингом? Якщо йдеться про інформацію, яка знаходиться у відкритому доступі, то так. Наприклад, компанія опублікувала контактний номер телефону на своєму сайті. Ви маєте повне право скопіювати його та додати до свого документа Google Sheets. І це ви можете зробити з тисячею ваших конкурентів чи потенційних партнерів.

Але подивимося на цю ситуацію з іншого боку. Наприклад, вас цікавить перелік позицій товару великого інтернет-магазину. Ви запускаєте процес парсингу, в результаті чого сайт зазнає підвищеного навантаження. Це схоже на DDOS-атаку, хоча ваші цілі цілком адекватні.

Незважаючи на те, що не йдеться про зломи та будь-які інші протиправні дії, доступ з вашої IP-адреси може бути, і швидше за все, буде заборонено. І це правильно, адже адміністратор сайту не знає, які у вас наміри, йому просто доводиться вирішувати проблеми, що виникли внаслідок підвищеного навантаження.

Більше того, існують закони щодо захисту авторського права. Якщо ви парсите статті та використовуєте їх, розміщуючи в соціальних мережах або на інших сайтах, це буде розцінюватися як порушення закону.

Навіть якщо йдеться про номер телефону, поширення такої інформації теж заборонено, адже це персональні дані.

Коротше кажучи, парсинг - це законно, але власники сайтів зазвичай насторожено ставляться до підвищеної активності, коли бачать багаторазові звернення з однієї IP-адреси та одного й того самого пристрою. Тому для парсингу потрібні проксі, які допомагають замаскувати себе. 

Технічні аспекти парсингу аудиторії

Теоретично парсити інформацію можна вручну. Але це займає багато часу. Автоматичні послуги прискорюють та оптимізують ці процеси.

  • Спочатку ви надсилаєте запит, щоб обробити код сторінки.
  • Програма-парсер створює зрозумілий текст, що добре читається, з HTML-коду.
  • Парсер упорядковує отримані дані та зберігає їх у файл .xls формату або будь-якого іншого.

Парсити можна не лише веб-сайти, але й соціальні мережі, YouTube та інші джерела. Наприклад, ви можете створити список із 100 YouTube каналів з фінансової тематики із зазначенням кількості передплатників, загальної кількості переглядів та контактного email. Це – якісна аудиторія рекламодавців, за допомогою яких ви зможете просувати свої товари чи послуги.

Якщо йдеться про спільноти у соціальних мережах, зазвичай парсять ключові слова, які супроводжують обрані пости, географічну мітку, інтереси аудиторії.

Наприклад, вам потрібно створити список цільової аудиторії, яка зацікавлена ​​у покупці дитячих товарів. Для цього необхідно провести парсинг та створити базу даних, включивши таку інформацію:

  • Ім'я;
  • Прізвище;
  • Вік;
  • Стать (чоловіча або жіноча);
  • Сімейний стан;
  • Наявність та кількість дітей;
  • Освіта;
  • Підписки на інші групи (це допоможе краще зрозуміти потреби та дозволить видалити мертвих підписників, яких додають для покращення статистики);
  • Географія (місце проживання);
  • Інтереси та захоплення.
     

Парсинг візуальних матеріалів

Найчастіше маркетологам потрібен парсинг тексту, але іноді виникає потреба у збиранні фото, зображень, інфографіки та ілюстрацій. Це можна робити різними способами:

  • Якщо необхідно зібрати кілька десятків зображень, найшвидше і найдешевше - все зробити самому.
  • При великих обсягах роботи можна скористатися послугами фрілансерів, віртуальних асистентів.
  • Якщо ця потреба регулярна, або вам потрібний парсинг дуже великого обсягу, можна написати парсер, використовуючи мову програмування Python. Такі парсери є у вільному доступі, але найчастіше доводиться розробляти їх з нуля.
  • Якщо немає бажання створювати власні парсери, можна скористатися онлайн-парсером, який за невелику плату допоможе створити базу даних з потрібною інформацією.
     

Як вибрати сервіс для парсингу

Якщо ви не професійний хакер, який займається створенням і продажем баз даних, швидше за все, вам буде достатньо онлайн-сервісів для парсингу. Вибирайте їх за такими параметрами:

  • Спочатку визначте, чи може онлайн-сервіс взагалі впоратися з вашим запитом. Наприклад, якщо ви хочете парсити веб-сайт, то, швидше за все, доведеться розробляти власні рішення.
  • Ціна. Є платні та безкоштовні. Краще користуватися платними, так як у безкоштовних зазвичай урізаний функціонал, або є тестовий доступ з дуже невеликими можливостями.
  • Що можна парсити? Вибирайте той сервіс парсингу, який працює з потрібною вам платформою, наприклад, із соціальною мережею Facebook.
  • Об'єкт. Текст, фото, малюнки, групи.
  • Спосіб роботи - є стаціонарні та хмарні. Стаціонарні встановлюються на ваш комп'ютер, а хмарні працюють у хмарі. Це не має великого значення, але хмарні послуги зручніше, тому що не вимагають обчислювальних ресурсів вашого пристрою і можуть працювати тоді, коли він вимкнений.
     

Популярні сервіси для парсингу

  • Церебро Таргет – один із провідних сервісів для тих, хто працює з популярною соціальною мережею VK. Має велику кількість налаштувань, дозволяє вибирати групи та підбирати потенційних клієнтів за різними параметрами. Наприклад, можна вибрати осіб, які перебувають у тих самих групах. Це дозволяє значно підвищити якість бази даних. Вартість залежить від функціоналу, який вам потрібен.
  • Segmento Target – досить потужний інструмент для роботи з VK та іншими соцмережами. Працює дуже швидко, процес парсингу триває кілька секунд. Користувачам доступний зручний менеджер завдань. Із особливостей - ви можете побачити, як часто користувач заходить у вибрану соціальну мережу. Поряд з іншими параметрами ця інформація дозволяє значно покращити якість бази даних.
     

Висновки

Просування сайту в пошукових системах, продаж товарів та послуг у соцмережах – всі ці процеси неможливі без активної роботи над збором цільової аудиторії. Проксі дозволяють парсити сайти, соціальні мережі та будь-які інші ресурси. З їх допомогою ви зможете збирати цільову аудиторію, сегментувати її та запускати прибуткові рекламні кампанії.

Компанія KeyProxy пропонує високоякісні мобільні проксі для використання на різному рівні. 99,8% uptime та швидкість на рівні 3-90 Mbit/s роблять послугу компанії KeyProxy топовою пропозицією на ринку!