UA
UA EN RU
Реєстрація Увійти

Мобільні проксі - надійний інструмент для тестування додатків

Як тестувати мобільні та веб-додатки, використовуючи мобільні проксі

Мобільні проксі - надійний інструмент для тестування додатків. Їх активно використовують у своїй роботі тестувальники та розробники. 
По суті, все, що роблять мобільні проксі, - вони дають змогу отримати доступ до застосунку з різних країн і регіонів. Теоретично можна обійтися і без них, але тоді компанії доведеться обзавестися штатом із тисяч віддалених співробітників, які злагоджено виконуватимуть свої завдання. Такий підхід не практикується, оскільки цілком замінюється використанням мобільних проксі.
Можна багато розповідати про переваги використання мобільних проксі, але важливо заглибитися в суть тестування як невід'ємного процесу розробки застосунку. Тоді все стане очевидним.

Яке буває тестування застосунків?

  • Розробка і тестування застосунків - два взаємодоповнюючі процеси. Тестування являє собою роботу над виявленням багів, які не видно на етапі розробки. 
    Зазвичай тестування поділяється на дві частини - під час розробки і після того, як розробку було закінчено.
    Тестування застосунку під час розробки - це свого роду спринт. Воно так і називається, тестування в спринтах. По суті, це постійне вдосконалення процесу: розробник виконав частину роботи, а після цього він сам або його колега, інженер з тестування, проводять перевірку. Це призводить до того, що розробка і тестування взаємопов'язані, йдуть паралельно, внаслідок чого економиться час.
  • Тестування після завершення етапу розробки. У цьому разі розробник пише код без участі тестувальника. По суті, це як вичитування тексту коректором: копірайтер написав текст, закінчив роботу, після чого редактор вносить свої виправлення. Зазвичай такий підхід використовують при розробці великих додатків, розрахованих на широку аудиторію. Тестувальники перевіряють front-end, back-end, API, візуальні та інші елементи, де містяться помилки.

    Хто займається тестуванням?

    Тестуванням займаються тестувальники. У професійному середовищі їх називають QA-інженерами (тобто, інженерами із забезпечення якості продукту). Це - повноцінні IT-фахівці, які тісно співпрацюють із розробниками. Щоб процес розробки був ефективним, інженер із тестування поряд із розробниками бере участь у мітапах, зідзвонах із замовником та інших заходах.
    Функція тестувальника - не просто виявити баг, а й правильно його описати, щоб розробник міг внести необхідні зміни.
    Є поширена думка про те, що через порівняно невисокий поріг входу в тестування йдуть ті, кому не під силу програмування. Однак, це не так. Тестування - окрема сфера діяльності, де є своя градація, така сама, як у програмуванні - trainee, junior, middle, senior, lead. Досвідчений тестувальник швидко й ефективно шукає баги, пише коректні баг-репорти та значно прискорює здачу проєкту.

    Чим відрізняються мобільні та веб-додатки?

    Простими словами, веб-додатки - це сайти і програми для комп'ютерів і ноутбуків. Додатки - це рішення, які ми завантажуємо на смартфони та планшети в Google Play і App Store.
  • Розробка веб-додатків передбачає створення каркаса з використанням HTML і CSS, додавання інтерактиву через JavaScript. Головна мета тестування - оптимізація користувацького досвіду і виявлення серйозних помилок. Наприклад, розробники зробили форму введення логіна і пароля, яка дозволяє вводити кириличні символи. Це призводить до плутанини в базі даних. Завдання тестувальника - виявити це й описати в баг-репорті (так називається докладний і детальний опис багів).
  • Мобільні додатки схожі на програми на комп'ютерах. Їх можна використовувати без браузерів. Зазвичай у користувачів встановлені десятки і сотні додатків, вони отримують до них доступ через іконки на робочому столі або реагуючи на сповіщення.
    Деякі користувачі використовують веб-додатки і на мобільних пристроях, навіть за наявності мобільних додатків. Тому тестувальники звертають увагу і на їхню коректну роботу на пристроях з маленьким екраном.

    Як тестують веб-додатки?

    Тестування застосунків охоплює кілька етапів:
  • Перевірка юзабіліті. Під цим розуміють дизайн, поєднання кольорів, перевірку швидкості завантаження сайту тощо. Наприклад, у замовника завод із виробництва обладнання, і він хоче, щоб на сайті відображалося велике фото у високій роздільній здатності. Але його завантаження займає в середньому 4 секунди. Тестувальник це побачить, опише детально цей баг, а розробник муситиме внести виправлення до коду, наприклад, зменшить вагу та перенесе код, який керує завантаженням зображення, в кінець, щоб інші елементи сторінки завантажувалися швидше.
  • Перевірка валідності коду. Є помилкова думка, згідно з якою, головне в коді - щоб він працював. Насправді, у професійному середовищі заведено писати оптимізований код, який займає менше місця і відповідає галузевим стандартам.
  • Перевірка кросбраузерності. Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera, Safari - це відомі браузери, також багато користувачів віддають перевагу таким рішенням, як DuckDuckGo, Vivaldi, Brave. Теоретично веб-додаток має коректно працювати на всіх браузерах, однак, практично подібне питання узгоджується із замовником.
  • Функціональне тестування спрямоване на визначення того, чи справляється додаток зі своїм завданням. Перш за все, визначається перевірка працездатності та виявляються помилки, що легко впадають в очі.
  • Навантажувальне тестування проводиться з метою перевірки того, наскільки коректно працює застосунок, коли його використовує велика кількість користувачів. Наприклад, компанія розробляє додаток для банку, у якого 5 мільйонів клієнтів. Тестувальники повинні переконатися в тому, що застосунок буде коректно працювати, якщо до нього в один момент часу підключаться сотні тисяч і мільйони користувачів.
  • Стресове тестування спрямоване на оцінку працездатності застосунку в момент пікових навантажень.  Наприклад, максимальна кількість підключень в один момент часу у банківського застосунку - 200 тисяч користувачів. Однак, у певних випадках (наприклад, під час різкої зміни курсу валют), можуть спостерігатися піки до півмільйона користувачів. На етапі стрес-тестування визначається, наскільки коректно застосунок справляється зі своєю роботою за таких умов.
  • Тестування безпеки - перевіряється конфіденційність і цілісність, зокрема, велика увага приділяється безпеці інформації користувачів.
  • Тестування сумісності - перевірка, наскільки коректно додаток працює на різних пристроях і в різних операційних системах. Наприклад, на сьогодні існує велика кількість версій і локалізацій ОС Android, а також тисячі різних смартфонів і планшетів. Під час тестування сумісності веб-додатків також звертають увагу на версію операційної системи, а також на браузер і його версію.
  • Тестирование локализации - проверка корректности работы приложения для разных языков и регионов. 
  • Скорость загрузки - чем меньше, тем лучше, что в особенности актуально для “тяжелых” приложений. Данный параметр в особенности актуален, если планируется продвигать приложение в поисковых системах. Стандартом индустрии является время загрузки не более 400 миллисекунд. 

    Як тестують мобільні додатки?

    Стрімкий розвиток мобільних технологій призвів до високого попиту на мобільні додатки, а сильна конкуренція вимагає ідеального дизайну та бездоганної працездатності.
  • Усе починається з юзабіліті, тобто, перевірки того, який вигляд має застосунок. Перевіряють зручність у роботі, працездатність усіх кнопок, форм, списків, що розкриваються, оцінюють, наскільки застосунок відповідає прототипу (початковому проєкту).
  • Далі йде перевірка розміру екрана. Це особливо актуально в разі мобільних застосунків, з огляду на наявність величезної кількості пристроїв із найрізноманітнішими розмірами.
  • Перевірка коректності використання ресурсів. Зокрема, визначається навантаження процесора, споживання оперативної пам'яті, споживання енергії. Простими словами, додаток не повинен перевантажувати пристрій, а максимально ефективно використовувати його ресурси.
  • Перевірка стабільності роботи. Додатки далеко не завжди використовуються в ідеальній і спокійній обстановці, наприклад, можуть мати місце зовнішні переривання, падіння пристрою, багаторазове некоректне завершення роботи.

    План тестування
  • Для початку визначається мета тестування, описуються завдання, щоб тестувальник розумів, із чим йому доведеться працювати.
  • Описуються не тільки головні, але всі структурні елементи тестованої системи.
  • Визначається набір інструментів, рекомендованих для тестування. 
  • Визначається проміжок часу, за який тестувальник має впоратися з поставленим завданням.
  • Вказуються критерії успішності процесу тестування, тобто набір характеристик, при досягненні яких додаток можна вважати таким, що пройшов перевірку.
    Зазвичай у компанії є свого роду "корпоративна культура", яка визначає набір інструментів тестування і способи комунікації з розробниками та іншими фахівцями. Зокрема, для комунікації можуть використовуватися Trello, Asana, Jira або інші рішення.

    Навіщо використовувати мобільні проксі під час тестування додатків?

    Тестувати мобільні додатки не так просто, як веб-додатки. Доводиться імітувати використання різних пристроїв з різними налаштуваннями. На допомогу приходять мобільні проксі. Вони дають змогу перевірити, як додаток працює для користувачів, розташованих у різних країнах і регіонах.
    Використовуючи надійні мобільні проксі від KeyProxy, ви можете тестувати будь-які додатки, імітуючи доступ з будь-яких регіонів. Вам доступні виділений канал, різні оператори стільникових мереж, IP-адреси та інші можливості.
    Компанія працює з 2017 року і пропонує справжній безліміт. У разі чого - манібек з будь-якої причини.
    Стабільний uptime 99.8%, управління 24/7 і лояльна цінова політика виводять проксі від KeyProxy на бізнес-рівень!